دستور فروش ملک مشاع
اصولا هنگامی هر گاه دو یا چند شریک بدون در نظر گرفتن سهم خود در ملک مشاع بخواهند به شراکت خود خاتمه دهند، وهر یک از شرکا طی تشریفات خاص تقاضای فروش ملک مشاع را کنند.با دستور مقام قضایی و صرفنظر از رضایت و تمایل بقیه شرکا با دستور دادگاه ملک به صورت مزایده فروخته می شود و مبلغ دریافتی از فروش ملک بین شرکا تقسیم می شود. در پایان این مقاله همراه ما باشید تا با مهمترین نکات کاربردی دستور فروش آشنا شوید.
اختلاف شرکا در اداره مال مشاع
سوالی که ابتدا به ذهن می رسد این است که در صورت اختلاف شرکا در ادراه ملک مشاع چه باید کرد؟ اگر یکی از شرکا مانع از اداره ملک مشاع شوند، یا در آن تصرفی بدون رضایت سایرین بنمایند و یا از فروش توافقی ملک جلوگیری نماید ،برای هر کدام می توان راه حلهای متفاوتی ارائه داد به طور مثال در صورت تصرف می توان تقاضای خلع ید مشاع ارائه داد.
و یا در صورت تمایل به فروش شرکا یا عدم همکاری شرکا می توان از طریق دستور فروش وبا دستور و نظارت دادگاه با قیمت کارشناسی فروخته شود و سهم هر یک از شرکا به حساب دادگستری واریز خواهد شد.
مراحل گرفتن گواهی عدم افراز ملک مشاع
ابتدا فرد جهت گرفتن گواهی عدم افراز باید به واحد ثبتی مراجعه نماید. در اداره ثبت پس از پر کردن فرم مخصوص کارشناس مربوط میبایست وضعیت پلاک ثبتی و نیز خاتمه یافتن جریان ثبتی آن، معارض داشتن یا نداشتن سند، بازداشت بودن سند و … را بررسی کند.چنانچه بنا به نظر واحد ثبتی ملک غیرقابل افراز باشد، گواهینامه ای عدم افراز یا همان عدم تقسیم به خواهان افراز داده خواهد.
مدارک مورد نیاز برای دستور فروش ملک مشاع
- گواهی عدم افراز
- تصویر و اصل سند ملک مشاع
- فرم دادنامه یا دادخواست
- فیش واریز هزینه های دادرسی
- مدارک شناسایی شرکا
سپس متقاضی افراز باید با همراه گواهی نامه عدم افراز و سایر اسناد و مدارک مالکیت، درخواست خود را مبنی بر دستور فروش ملک مشاع به دادگاه حقوقی تقدیم نماید. دادگاه پس از صدور دستور فروش، آن را برای اجرای حکم به دایره اجرا فرستاده و مدیر اجرا نسبت به مزایده و فروش مال غیرمنقول اقدام می کند.
نکات مربوط به دستور فروش
- دستور فروش چون حکم محسوب نمی شود، نیازی به تقاضای صدور اجرائیه از طرف خواهان ندارد و صرف تقاضای اجرای حکم از ناحیه خواهان کافی است.
- تصمیم یا رایی که دادگاه در برای اینگونه درخواستها صادر می کند دستور است و در قالب حکم یا قرار نخواهد بود.نکته قابل ذکر اینکه دستور فروش ملک مشاع قابل تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی نیست.
- چنانچه ملک مشاع توقیف و یا در رهن باشد، تقاضای دستور فروش ملک مشاع امکان پذیر نیست.
- اگر که ملک ثبت نشده یا جریان ثبتی آن خاتمه نیافته باشد و یا میان شرکا غایب و یا محجوری وجود داشته باشد، تقسیم ملک مشاع، از دادگاه تقاضا می شود.
- دستور فروش ملک مشاعی یک دعوای غیر مالی محسوب می شود، به جز مواردی که اختلاف در مالکیت مطرح باشد.
- عدم حضور شریک یا شرکا مانع از برگزاری مزایده فروش ملک نیست.
مراحل قانونی دستور فروش ملک مشاع
ابتدا اگر ملک دارای سند مالکیت رسمی باشد، هر یک از مالکین مشاعی ملک با مراجعه به اداره ثبت محل وقوع ملک تقاضایی افراز ملک مشاع به اداره ثبت تحویل می دهند.که در اداراه ثبت با بررسی تقاضا نظر خود را به طرفین ابلاغ می کند که این تصمیم ظرف مدت 10 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه عمومی محل است.
سپس متقاضی افراز با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضائی نسبت به ثبت و ارسال دادخواست دستور فروش ملک مشاع اقدام نماید. که در مورد تقسیم اموال مشاع خواهان باید نام و سایر مشخصات خود و نام تمامی شرکا به همراه دلایل مالکیت مشاعی و دلیل حقانیت خود را در مال مورد تقاضای تقسیم را در دعوای تقسیم جهت تسلیم به دادگاه صالح قید نماید.
در اخرین مرحله دادگاه با بررسی مدارک و مستندات نسبت به صدور دستور فروش ملک اقدام خواهد کرد. بعد از صدور دسنور فروش ، ملک از طریق مزایده به فروش می رسد. که همانطور که ذکر شد عدم حضور سایر شرکا در جلسه مزایده مانع از انجام مزایده نمی باشد. همچنین متقاضی افراز یا همان شخصی که درخواست فروش کرده است می تواند این ملک را خریداری کند.
مدت زمان دستور فروش ملک مشاع
به طور معمول از زمان ارائه دادخواست به دادگاه تا اجرا زمان زیادی طول نخواهد کشید اما می توان گفت این پروسه بین 2 تا 5 ماه زمان خواهد برد.
هزینه دستور فروش ملک مشاع چقدر است
معمولا بسته به شرایط مختلف این هزینه متفاوت است چنانچه ملک مشاع مالی شناخته شود، 50 تا 150 میلیون هزینه خواهد داشت.
هزینه مزایده مال مشاع چقدر است
بعد از اخذ دسنور فروش جهت اجرای حکم نیم عشر یا مشاع یک بیستم آن باید به عنوان هزینه پرداخت خواهد شود.
مرجع صالح برای رسیدگی به دستور فروش ملک مشاع
مرجع یا دادگاه صالح برای رسیدگی و صدور دستورفروش دادگاه محل مال غیر منقول می باشد.