1. خانه
  2. مقالات
  3. چه شرایطی برای تقسیم زمین کشاورزی لازم می باشد؟

چه شرایطی برای تقسیم زمین کشاورزی لازم می باشد؟

چه شرایطی برای تقسیم زمین کشاورزی لازم می باشد؟

پشتیبان حقوقی قدرتمند شما

در مسیر حقوقی تنها نیستی! ما کنارت هستیم.

مشاوره حقوقی ملکی
وکیل موسسه حقوقی وکیل میخوام
٢ دی ١٤٠٣ 5 دقیقه

یکی از مسائل مهم در امور ملکی که منجر به وجود آمدن دعاویی متعدد می گردد، مسائل مربوط به تقسیم زمین می باشد. بنابراین دانستن و آشنایی با نحوه تقسیم زمین برای افراد ضروری می باشد. زیرا داشتن آگاهی در این زمینه به افراد برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات پیرامون تقسیم نامه ها کمک فراوانی می نماید.یکی از این موارد تقسیم نامه مربوط به زمین های کشاورزی می باشد.در ادامه وکیل حقوقی- ملکی سایت حقوقی وکیل میخوام به بیان شرایط تقسیم نامه زمین کشاورزی می پردازد.

دریافت مشاوره حقوقی ملکی

شرایط تقسیم زمین کشاورزی

در نوشتن تقسیم نامه زمین کشاورزی لازم است ازاین شرایط آگاهی داشته باشید :

1: درخواست تقسیم از طریق یکی از شرکا :

بر طبق ماده 589 قانون مدنی ، هر کدام از شرکا هر زمان بخواهد می تواند تقاضای تقسیم زمین مشترک را بنماید . بناراین برای تقسیم زمین لازم نیست تمامی شرکا رضایت داشته باشند. نکته ای در این ماده وجود دارد این است که در خصوص تقسیم ملک در دو حالت امکان تقسیم ملک وجود ندارد :

حالت اول :زمانی است که به واسطه یک قانونی ، تقسیم ملک ممنوع شده باشد .

حالت دوم : زمانی است که به واسطه پرداخت پول ، شرکا به این توافق رسیده باشند که نسبت به تقسیم زمین اقدامی نکنند.

بر اساس ماده 595 قانون مدنی ، یک حالت دیگر نیز برای امکان ناپذیر بودن تقسیم آمده است . در این ماده بیان شده است : هرگاه تقسیم زمین باعث شود سهم یک یا چند نفر از شرکا بی ارزش شود ، حتی اگر شرکا روی این حالت تقسیم توافق نمایند ، این تقسیم ممنوع است . به عبارتی در صورتیکه شرکا توافقی نموده باشند که به ضرر یک یا چند نفر از آنها باشد ، قانون این نوع تقسیم را ممنوع کرده است .

2: تقسیم بخشی از زمین مشاعی :

بر اساس ماده 590 قانون مدنی : در حالتی که تعداد شرکا بیش از دو نفر باشند ، این امکان وجود خواهد داشت که سهم یکی از شرکا از سهم سایر شرکا جدا شده و سهام بقیه شرکا به صورت مشاعی باقی بماند .

3: توافق و عدم توافق شرکا در تقسیم زمین :

در ماده 591 قانون مدنی در مورد رضایت یا عدم رضایت شرکا در خصوص نحوه تقسیم زمین اینگونه بیان شده : اگر شرکا در خصوص نحوه توافق داشته باشند ، عمل تقسیم بر اساس توافق صورت می پذیرد و دیگر ، قانون در این خصوص ورود نخواهد کرد.

اما اگر حتی یکی از شرکا در خصوص نحوه تقسیم به توافق لازم با سایر شرکا نرسد ، دادگاه نحوه تقسیم را تعیین خواهد نمود . البته دادگاه در صورتی حکم بر تقسیم خواهد داد که بواسطه تقسیم ، به هیچ یک از شرکا ضرری وارد نشود. اما در صورتیکه شرایط زمین به نحوی باشد که یک یا چند نفر از شرکا متضرر شوند ، دادگاه هیچ حکمی نداده و کار تقسیم زمین ، فقط با توافق شرکا قابل پیگیری است .

در ماده 592 قانون مدنی آمده است : اگر درخواست تقسیم زمین از سمت فردی که متضرر شده است باشد ، دادگاه اقدام به صدور حکم نموده و طرف دیگر ملزم به پذیرش حکم خواهد بود. اما در صورتیکه این درخواست توسط فردی باشد که متضرر نباشد ، دادگاه بواسطه حکم خود ، برای طرف دیگر ، اجباری ایجاد نمی کند.

منظور از ضرر در این نوع تقسیم کشاورزی چیست ؟

پاسخ به این سوال در ماده 593 قانون مدنی اینگونه بیان شده است : در این ماده بیان شده ضرری که مانع تقسیم است عبارتست از : نقصان فاحش قیمت به نحوی که در عرف قابل پذیرش باشد . این حد از ضررباید به حدی سنگین باشد که مانع از تقسیم زمین توسط توسط دادگاه بشود و مقدار این ضرر بستگی به نظر قاضی دارد .

4: تقسیم ملک اوقافی :

در ماده 579 قانون مدنی در مورد تقسیم ملک اوقافی اینگونه بیان شده است : تقسیم ملک اوقافی ، تنها زمانی امکان پذیر است که بخواهید بخش غیراوقافی را از بخش اوقافی جدا نمایید .در صورتیکه کل زمین ، اوقافی باشد ، نمی توان آن را بین مالکان تقسیم نمود.

5: باطل شدن تقسیم :

بر اساس ماده 601 قانون مدنی بیان شده که هرزمان بعد از اجرای تقسیم مشخص شود ، تقسیم به  اشتباه انجام شده ، آن تقسیم باطل است . و همچنین در ماده 46 قانون ثبت اسناد کشور آمده که تقسیم نامه فقط بعد از ثبت به صورت رسمی ، وجاهت قانونی خواهد داشت . به عبارتی ، تقسیم نامه فقط بعد از ثبت رسمی  ، در ادارات و مراجع قانونی ، قابل قبول است .

لزوم استفاده از وکیل برای دعاوی مربوط به تقسیم نامه کشاورزی

مسائل حقوقی و به خصوص مسائل مربوط به امور ملکی و زمین به دلیل حساسیت و پیچیدگی خاص خود نیاز به دانش و همچنین تجربه بالا جهت حل مسائل مربوط به آن را دارد. بنابراین داشتن وکیل یا مشاوره حقوقی خبره، نقش بسیار مهمی در این گونه دعاوی ایفا می نماید. به طوری که به دلیل عدم طرح دعوای درست در دادگاه ممکن است افراد به نتیجه مطلوب خود نرسند. سایت حقوقی وکیل میخوام با دارا بودن بهترین وکلای حقوقی در زمینه ملکی می تواند کمک فراوانی به شما در این زمینه نماید.

امتیاز بدهید

میانگین امتیاز 4/5 از مجموع 1 رای
همین حالا برای دریافت مشاوره تماس بگیرید
دریافت مشاوره
مشاوره خود را از مابخواهید
پرسش و پاسخ
0 جواب 0 سوال
WhatsApp Icon