در برخی از پروندههای طلاق، زوجین به دلایل مختلفی مانند نداشتن زمان کافی، عدم تمایل به مواجهه با فرد مقابل، عدم دسترسی به او، توافقی بودن جدایی و ... راههای طلاق غیرحضوری را ترجیح میدهند. اما این شیوه جدایی نیز شرایط و قواعد خاص خود را دارد. در ادامه، میخواهیم به جزئیات بیشتری از طلاق غیرحضوری و نکات مهمی که در مورد آن وجود دارد، بپردازیم.
مراحل طلاق غیرحضوری
طلاق غیرحضوری اغلب بهصورت توافقی اتفاق میافتد. از همین رو حضور زوجین در دادگاه لزومی ندارد. اما به طور کلی مراحلی برای ثبت دادخواست جدایی غیرحضوری باید طی شود که به شرح زیر است:
- توافق زوجین بر سر مسائل مالی و غیرمالی
- ثبت درخواست طلاق در دفتر خدمات الکترونیکی قضایی
- ارسال پیامکی برای زوجین که شامل زمان و محل مراجعه وکلای آنها به دادگاه است.
در نهایت با سپری کردن مراحل قانونی و جاری شدن صیغه طلاق، صیغهنامه به مدت یک الی چند روز بعد، صادر میشود.
طلاق غیابی از طرف خانم
زمانی که زن در دادگاه درخواست طلاق خود را اظهار کند اما مرد یا وکیل او در این جلسه حضور نداشته باشد، طلاق غیابی صورت میگیرد. حکم طلاق غیابی توسط زنان، تا 20 روز قابل واخواهی از سوی مردان است.
از طرفی خانمها به طور پیشفرض نمیتوانند درخواست طلاق دهند، مگر اینکه حق طلاق داشته باشند. از همین رو برای طلاق غیرحضوری یا غیابی نیاز به دلایل موجه دارند.
شرایط طلاق غیابی توسط زن
- مفقودالاثر بودن مردن در 4 سال اخیر
- تحمل سختی بیش از حد در زندگی مشترک یا به اصطلاح مواجه شدن با عسر و حرج نامعقول مانند اعتیاد مرد، رفتارهای خشونت آمیز، و فیزیکی، ترک خانواده، ابتلا به بیماری سخت و ... .
- در صورت پرداخت نکردن نفقه به خانم در 6 ماه اخیر
طلاق غیابی توسط آقا
از آنجایی که حق طلاق با آقایان است، بنابراین حضور یا عدم حضور خانمها در دادگاه نمیتواند مانعی برای ثبت رای باشد. در صورت عدم حضور طلاق غیابی صورت میگیرد.
در این شرایط هم آقا موظف به پرداخت حق و حقوق خانم بنا به توافق بین خودشان و قراردادهای موجود از ابتدای ازدواج میباشد. اما باید توجه داشته باشید که اگر آقا توانایی پرداخت کامل مهریه را نداشته باشد و طلاق هم بهصورت غیابی انجام گیرد، مهریه خانم قسطبندی میشود.
طلاق غیابی از خارج از کشور
افرادی که در خارج از کشور هستند و قصد جدایی دارند، باید با قوانین حاکم در جمهوری اسلامی پیش بروند. به این منظور میتوانند یک وکیل خوب و باتجربه در زمینه طلاق غیرحضوری انتخاب و با دادن وکالت کامل به او، مراحل جدایی را به او واگذار کنند.
این پروندهها به طور کامل در دادگاههای ایران بررسی شده و نتیجه به وکلا و در نتیجه زوجین اعلام میگردد. بنابراین هر یک از زوجین که نتواند در جلسه طلاق حاضر شود و قصد جدایی غیرحضوری داشته باشد، باید به وکیل خود وکالت دهد.
برای طلاق غیرحضوری چه مدارکی لازم است؟
بسته به اینکه دادخواست طلاق غیابی از طرف زن باشد یا مرد، ممکن است مدارک مورد نیاز برای آن نیز تفاوت داشته باشد که جزئیات آن توسط وکیل یا از سوی دادگاه اعلام میشود. اما به طور کلی مدارک مورد نیاز برای طلاق غیرحضوری عبارتند از:
- سند ازدواج
- کارت ملی
- شناسنامه
طلاق غیرحضوری چقدر زمان میبرد؟
با توجه به اینکه اغلب طلاقهای غیرحضوری بهصورت طلاق توافقی صورت میگیرد، میتوان گفت که زوجین مشکل چندانی در این روند باهم نخواهند داشت. بنابراین جدایی آنها نیز به سرعت انجام میذیرد؛ البته با صرف نظر از سپری کردن مراحل قانونی مانند شرکت در جلسات مشاوره، انجام آزمایشات و ... .
در دیگر شرایط، احتمال طولانی شدن پروسه طلاق تا چندین ماه هم وجود دارد. برای کوتاهتر شدن زمان طلاق میتوانید به یک وکیل باتجربه مراجعه نموده و از توانمندیهای او بهره ببرید.
آیا امکان باطل کردن رای طلاق غیابی وجود دارد؟
در شرایطی که جدایی در غیاب یکی از زوجین انجام گیرد، طرف غایب به مدت 20 روز فرصت دارد که نسبت به رای دادگاه اعتراض کرده و تقاضای ابطال طلاق را داشته باشد. (واخواهی)
چنین درخواستهایی بدون قرار گرفتن در لیست نوبتها بررسی شده و پرونده طلاق مرتبط با آنها نیز از ابتدا مورد بررسی قرار میگیرد.
پس از اتمام این مهلت 20 روزه بابت واخواهی، اگر مرد در دوره عده بازگردد، ازدواج زوجین میتواند ادامه پیدا کند. اما باید توجه داشته باشید که با اتمام زمان عده و ازدواج مجدد خانم، دیگر امکان باطل کردن رای طلاق غیابی وجود ندارد.
اهمیت همراهی یک وکیل خوب در طلاق غیرحضوری
وکیلها به تمام مسائل حقوقی مسلط هستند و به خوبی به تغییراتی که در آنها اتفاق میافتد، آگاه هستند. از همین رو حضور آنها در پروندهها میتواند بسیار کمککننده باشد. از این لحاظ که حضور در شلوغیهای دادگاه، انجام اقدامات اداری و قانونی زمانبر و ... را برای شما آسان میسازند.
اما حضور یک وکیل خوب در طلاقهای غیرحضوری مزایای خاص خود را دارد:
- گذراندن مراحل دادرسی بدون نیاز به حضور زوجین
- عدم نیاز به حضور زن و مرد در جلسات داوری
- اجری حکم طلاق بدون نیاز به حضور زوجین
- تعیین نحوه پرداخت حق و حقوق زنان
بنابراین اگر یک وکیل طلاق خوب برای خود انتخاب کنید، تا حد زیادی در وقت خود صرفهجویی کرده و بسیاری از مراحل را برای خود آسان میسازید.
و در آخر
متوجه شدیم که طلاق غیرحضوری میتواند به چند نوع تقسیم شود: توافق زوجین و طلاق بهصورت غیرحضوری، طلاق غیابی از سوی زن و عدم حضور مرد، طلاق غیابی از سوی مرد و عدم حضور زن. در صورت وجود دلایل موجه برای جداییهای غیرحضوری و غیابی، دادگاه به راحتی رای جدایی را صادر میکند. اما طرف غایب نیز میتواند تا مدت 20 روز اعتراض خود را نسبت به رای نهایی اعلام نماید. در غیر این صورت، حکم اجرا میشود.