پاسخ به این سوال که پروسه طلاق چقدر طول میکشد؟ بسته به اینکه درخواست طلاق از طرف زن یا مرد باشد و بسیاری شرایط دیگر میتواند متفاوت باشد. ما در این نوشتار قصد داریم درباره اینکه طلاق از طرف مرد چقدر طول میکشد؟ طلاق از طرف زن چقدر طول میکشد؟ و طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟ صحبت کنیم؛ با ما همراه باشید.
طلاق از طرف زن چقدر طول میکشد؟
مدت زمان طلاق از طرف زن بستگی به این دارد که زن چه دلایل و مدارکی را تحویل دادگاه داده است. همچنین پروسه طلاق از طرف زن در صورتیکه مرد به درخواست جدایی اعتراض بزند میتواند طولانیتر شود؛ اما زمان تقریبی طلاق از طرف زن حدود 3 ماه الی 12 ماه است.
مدت زمان طلاق از طرف زن چقدر است؟
از آنجا که عرف و قانون کشور ما حق طلاق را به مرد میدهد بنابراین درخواست طلاق از طرف زن باید ادله محکم و مدرک داشته باشد. از جمله شرایط طلاق از طرف زن این است که:
- عسر و حرج زن
- عدم پایبندی شوهر به یکی از شروط دوازدهگانه ضمن عقد
- عدم پرداخت نفقه زن توسط مرد
- داشتن حق طلاق زن
رسیدگی به درخواست طلاق از طرف زن یا مرد سه مرحله دارد که مدت زمان طولانیتری به نسبت طلاق توافقی دارد.
منظور از رسیدگی سه مرحلهای عبارتند از:
- زن با ارائه دادخواست به همراه مدارک و دلایل محکمهپسند به یکی از شعبه های دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه میکند، پس از ارائه دادخواست زن به دادگاه خانواده به منظور رسیدگی ارسال میشود؛ در صورتیکه پس از رسیدگیهای لازم در دادگاه بدوی یا اولیه حکمی صادر شود که به ضرر یکی از طرفین دعوا باشد آنها تا 20 روز فرصت تجدیدنظر و اعتراض دارند.
- چنانچه یکی از زوجین به حکم دادگاه اولیه در مدت زمان 20 روزه اعتراض کنند، پس از بررسی اعتراض وی دادگاه تجدید نظر آغاز میشود و طرفین با ارسال لایحه دفاعیات خود را به دادگاه تجدیدنظر تقدیم میکنند، دادگاه پس از بررسی کامل حکم را صادر میکند.
- در صورتیکه به حکم صادر شده مجددا یکی از زوجین اعتراض داشته باشند، میتوانند در بازه زمانی 20 روزه به حکم اعتراض کنند؛ این اعتراض به حکم دادگاه تجدیدنظر واخواهی نام دارد و در این مرحله پرونده به منظور رسیدگی به دیوان عالی کشور ارسال میشود.
در واقع مدت زمان طلاق از طرف زن در خوشبینانهترین حالت با احتساب 45 روز جلسات مشاوره قبل از طلاق و مدت زمان اعتراض و تجدیدنظر برای حکم صادر شده، چیزی حدود 3 ماه است. اما مدت زمان رسیدگی به درخواست طلاق از طرف زن میتواند طولانیتر هم بشود و تا یک سال ادامه داشته باشد.
طلاق از طرف مرد چقدر طول میکشد؟
مدت زمان طلاق از طرف مرد هم به نسبت عوامل مختلفی میتواند متفاوت باشد. قبل از اینکه بخواهیم به پاسخ این سوال که طلاق از طرف مرد چقدر طول میکشد بپردازیم؛ بهتر است با شرایط طلاق از طرف مرد آشنا شوید.
شرایط طلاق از طرف مرد
- براساس قوانین کشور ما مرد برخلاف زن هر زمان که بخواهد میتواند همسر خود را طلاق بدهد و در واقع طلاق از طرف مرد بدون دلیل در کشور ما امکانپذیر است.
- البته با اینحال مرد موظف است که تمام حق و حقوق زن را پرداخت کند و سپس اقدام به طلاق دادن وی کند. همچنین طلاق از طرف شوهر، برخلاف قوانین گذشته میبایست مستند به صدور حکم طلاق باشد. یعنی مرد نمیتواند هر زمان که خواست به یک دفترخانه ازدواج و طلاق مراجعه کند و همسرش را طلاق دهد. بلکه طلاق از طرف مرد هم نیاز به مراجعه دادگاه و کسب اجازه برای طلاق دادن زوجه و طی کردن مراحل خاصی را دارد.
- در این مرحله دادگاه به دادخواست طلاق از طرف شوهر رسیدگی میکند و پس از طی مراحل قانونی طلاق، حکم طلاق صادر میشود. که به موجب همین حکم، تکلیف حقوق مالی زوجه پس از طلاق نیز تعیین میشود.
مدت زمان طلاق از طرف مرد چقدر است؟
- در مورد اینکه مدت زمان طلاق از طرف مرد چقدر است، باید بگوییم که ابتدا دادخواست طلاق میبایست به صورت اینترنتی و با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در سامانه ثبت ثبت گردد.
- در مرحله بعدی زمان رسیدگی به دادخواست مشخص شده و به طرفین اطلاع داده میشود.
- در این مرحله قاضی دادگاه پرونده را به منظور ایجاد سازش میان زوجین به داوری ارجاع میدهد. پس از صدور قرار ارجاع به داوری، هر از یک زن و شوهر موظف هستند که یک نفر از خویشاوندان متاهل خود را که حداقل 30 سال دارد و به مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی شناخت دارد، به عنوان داور به دادگاه معرفی کنند تا زمینه صلح و سازش میان زوجین قبل از طلاق برقرار شود، چنانچه زوجین داور انتخاب نکنند، خود دادگاه نسبت به انتخاب داور اقدام میکند.
- به موجب قانون، دادگاه با استناد به نظر داوران مبنی بر عدم حصول صلح و سازش، گواهی عدم سازش را صادر میکند.
- پس از رسیدگی دادخواست توسط دادگاه، مرد باید به دفاتر ازدواج و طلاق به منظور ثبت طلاق مراجعه میکند.
انجام این مراحل باعث میشود که پروسه طلاق از طرف مرد به نسبت طلاق توافقی طولانیتر شود و این مدت زمان ممکن است چند ماه و یا حتی یک سال باشد.
طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟
به دلیل اینکه در طلاق توافقی، زوجین در امور مالی و غیرمالی مرتبط با ازدواج به توافق رسیدهاند و هر دو طرف درباره طلاق به توافق رسیدهاند، طبیعی است که مدت زمان طلاق توافقی بسیار کوتاهتر از دو مورد قبلی باشد.
در جواب این سوال که طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟ نیاز است که به چند نکته اشاره کنیم:
- اصولا اگر دادخواست طلاق از بیستوپنجم هر ماه تا اول ماه آتی ثبت شود، به دلیل آماری که هر شعبه باید ارائه دهد پرونده ارجاع نمیشود؛ بنابراین مدت زمان طلاق توافقی در پنج روز آخر ماه طولانیتر میشود.
- در مورد پروندههای طلاق توافقی برخی از شعبهها حساسیت بیشتری نشان میدهند و همین موضوع باعث طولانیتر شدن پروسه طلاق توافقی میشود.
- در صورتی که طلاق توافقی با حضور وکیل انجام شود مدت زمان طلاق توافقی حدود 10 الی 20 روز کاری خواهد بود. اما در صورتی که این کار بدون حضور وکیل انجام شود این پروسه حدود 3 ماه طول میکشد.
گرفتن وکیل چه تاثیری در کاهش مدت زمان طلاق دارد؟
- در صورت گرفتن وکیل طلاق نیازی به حضور فرد در جلسات دادگاه نیست، بنابراین موکل از لحاظ شغلی یا حیثیتی به دلیل حضور دادگاه ضربهای نمیبیند.
- کاهش اضطراب و تنش زوجین در حین طلاق به دلیل عدم مواجهه شدن با یکدیگر
- وکلا به دلیل شناخت کافی با راه و چاههای تسریع روند طلاق و علم و آگاهی که در این زمینه دارند میتوانند بدون پرداخت هزینه گزاف پروسه طلاق را سرعت بخشند.
- با اینکه گرفتن وکیل طلاق کاملا اختیاری است اما در صورت گرفتن بهترین وکیل ایران میتوان پرونده طلاق به نحو احسن جلو میرود، کلیه حقوق موکل به خصوص زوجه حفظ میشود و همچنین منجر به کاهش مدت زمان طلاق و کاهش هزینه طلاق میشود.